Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

KATA

ΚΑΤΑ










Το κάθε Kata είναι ένα σύνολο προκαθορισμένων κινήσεων που εμπεριέχουν μια σειρά επιθετικών και αμυντικών τεχνικών τα οποία έχουν μια λογική σειρά και μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη. Ο ασκούμενος μπορεί να εξασκηθεί στο κάθε Kata μόνος του χωρίς αντίπαλο. Τα kata αυτά έχουν δημιουργηθεί από τους παλαιούς δασκάλους του Goju Ryu και μετά από πολλά χρόνια έρευνας, εξάσκησης και εφαρμογής τους σε μάχη σώμα με σώμα.
SAIFA KATA: Σημαίνει «σκίζω και καταστρέφω». Είναι το πρώτο κλασσικό kata του Goju Ryu με την έννοια ότι παραδόθηκε από τον Ryu Ryuko Sensei στον Higaonna Kanryo Sensei. Η προέλευση του βρίσκεται στο κινέζικο στυλ «white crane boxing»
SEIINCHIN KATA: Σημαίνει «προελαύνω σιωπηλά» ή «τράβηγμα» ανάλογα με το τρόπο μετάφρασης. Είναι ένα αρχαίο κινέζικο kata  και οι ρίζες του μπορούν να εντοπισθούν στο κινέζικο σύστημα «Hsing-I». Το κάτα αυτό αποτελείται μόνον από τεχνικές χεριών και ανήκει στην σειρά κάτα της «τίγρης»  .
SANSEIRU KATA: Στην κινέζικη γραφή σημαίνει το νούμερο 36. Συμβολικά υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασμό 6x6. Το πρώτο 6 αντιπροσωπεύει το μάτι, αυτί, μύτη, γλώσσα, σώμα, και πνεύμα. Το δεύτερο 6 συμβολίζει το χρώμα, την φωνή, την αναπνοή, την γεύση, την αφή και την δικαιοσύνη.
SEIPAI KATA: Στην κινέζικη γραφή σημαίνει το νούμερο 18. Συμβολικά υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασμό 6x3. Το 6 έχει την ίδια ερμηνεία με το δεύτερο 6 του Sanseru. Το 3 αντιπροσωπεύει το καλό, το κακό και την ειρήνη. To kata αυτό αναδεικνύει το αληθινό πνεύμα του Okinawa Goju Ryu: μίξη μαλακών, κυκλικών κινήσεων (ju) μαζί με σκληρές τεχνικές (go).    Ο Yagi Meitoku πολύ συχνά έλεγε ότι βασίζεται σε τεχνικές του «γερανού» όπως διαπιστώνεται από τις τεχνικές των στάσεων, των επιθέσεων 'μαστιγώματος' με τα χέρια , και τους επιθετικούς συνδυασμούς ποδιών.
SEISAN KATA: Σημαίνει «13 χέρια». Περιλαμβάνει 8 αμυντικές και 5 επιθετικές τεχνικές που συνδυάζονται με αλλαγές κατευθύνσεων. Ο αριθμός 13 στην Κίνα δίνει καλή τύχη και πρόοδο. Το παραδοσιακό Goju Ryu βασίζεται σε τεχνικές που περιέχουν το «άρπαγμα και κράτημα» του αντιπάλου με σκοπό τον έλεγχο του ενώ ταυτόχρονα δίδονται χτυπήματα σε ευαίσθητα σημεία του σωματός του . Αυτό το kata είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της αρχής του Goju Ryu . Δίδεται έμφαση στην μάχη κοντινής απόστασης χρησιμοποιώντας μικρού βεληνεκούς χτυπήματα με τα χέρια και χαμηλά λακτίσματα ώστε να σπάσει η «άμυνα» του αντιπάλου. Το Sesan είναι ένα πολύ σημαντικό kata  του Goju Ryu και απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης και περιέχει μεγάλο πλούτο πληροφοριών και γνώσεων .
SHISHOSIN KATA: Σημαίνει «μάχη σε τέσσερις κατευθύνσεις» λόγω του ότι σε αυτό το κάτα περιλαμβάνονται συνδυασμοί τεχνικών που εκτελούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις. Έχει Κινεζική προέλευση και διδάχθηκε στον Kanryo Higaonna από τον Ryu Ryuku. Λέγεται ότι ήταν το αγαπημένοkata του Chojun Miyagi διότι ταίριαζε με την σωματική του διάπλαση .
KURURUNFA KATA: Σημαίνει «διαρκής εσωτερική ηρεμία» . Αυτό το kata παραδόθηκε από τον Κινέζο δάσκαλο, Ryu Ryuku  στον Kanryo Higaonna αλλά ο αρχικός εμπνευστής  του kata αυτού είναι άγνωστος. To  Kururunfa εμπεριέχει μια μεγάλη γκάμα τεχνικών με ανοιχτές παλάμες και ειδικότερα τεχνικές ελέγχου χεριών – γοφών. Όπως και  το  Sesan, το Kururunfa έχει «μαλακές» τεχνικές που ακολουθούνται από «σκληρές» τεχνικές, αν και στο  Kururunfa η διαφορά μεταξύ μαλακού-σκληρού τονίζεται ιδιαίτερα  με τις αργές τεχνικές κινήσεις του, τις σύντομες παύσεις και τις ξαφνικές εξάρσεις δυναμικών τεχνικών που έχουν ως σκοπό να εκμηδενίσουν τον αντίπαλο.
SUPARINPEI KATA : Σημαίνει «εκατόν οκτώ» (3x36=108). Το kata αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στον Βουδισμό. Πιστεύεται ότι ο άνθρωπος Έχει 108 διαφορετικά πάθη και για αυτό τον λόγο στους Βουδιστικούς ναούς τα μεσάνυχτα της 31ης  Δεκεμβρίου η καμπάνα ηχεί 108 φορές για διωχθούν αυτά τα πάθη. Το νούμερο 108 προκύπτει από το πολλαπλασιασμό 3x36. Ο συμβολισμός του αριθμού 36 είναι ο ίδιος όπως του Sanseru (μάτι, αυτί, μύτη, γλώσσα, σώμα, και πνεύμα).
Το Suparinpei είναι το μεγαλύτερο kata του Goju-ryu σε διάρκεια και τεχνικές. Χρησιμοποιούνται πολλές διαφορετικές τεχνικές, έλεγχος αναπνοής ενώ οι εφαρμογές των τεχνικών του εμπεριέχουν πολλά μυστικά του Goju-ryu. Λέγεται ότι αυτός που φθάνει στο επίπεδο να κατέχει άριστα το kataαυτό είναι πλέον άριστος γνώστης του Goju-ryu .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου